2010 professori Heikki Ruskoaho

Vuoden 2010 Maud Kuistilan palkinnon saa Oulun yliopiston biolääketieteen laitoksen farmakologian ja toksikologian professori Heikki Ruskoaho. Palkinto jaettiin Lääkäripäivillä Helsingissä 12.1.2010. Professori Heikki Ruskoahoa ovat palkinnon saajaksi ehdottaneet entiset ja nykyiset oppilaansa. Hän on ohjannut 33 väitöskirjaa ja ohjauksessa on parhaillaan 12 väitöskirjaan tähtäävää työtä.

Professori Ruskoaho toimii professorina oppiaineessa. Hän on toiminut myös Oulun yliopiston toisena vararehtorina vastuullaan tiede ja tutkimus.

Professori Heikki Ruskoaho on kansallisesti ja kansainvälisesti erittäin tunnettu sydäntutkija.

Hänen erityinen tutkimusaiheensa on sydämen vajaatoiminnan syntymekanismit ja sen lääkintä. Professori Ruskoahon tutkimusryhmän tavoitteena on löytää uusia lääkkeitä sydämen vajaatoiminnan hoitoon ja sen kehittymisen estämiseksi. Tämä työ on kohdistunut sydämen solujen sisäisten signaalijärjestelmien tutkimukseen. Laitoksen tutkimustyö kuuluu alansa eniten siteerattuihin maailmassa.

Professori Heikki Ruskoahoa ehdottaneet ovat korostaneet hänen merkitystään korkeatasoisen tutkimuksen ohjaajana. Hän on tutkimustyön ohjaajana antanut poikkeuksellisen kokonaisvaltaista tukea ohjattavilleen ja pitänyt huolta ei vain korkeatasoisesta tutkimustyön laadusta vaan myös ohjattavien jaksamisesta ja hyvinvoinnista.