2015 tutkimusprofessori Timo Partonen
28.10.2017
Maud Kuistilan muistosäätiön hallitus on päättänyt jakaa vuoden 2015 Maud Kuistilan palkinnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessorille Timo Partoselle. Timo Partonen toimii THL:n Mieliala, depressio ja itsetuhokäyttäytyminen -yksikön päällikkönä Helsingissä.
Timo Partonen on poikkeuksellisen ansioitunut mielenterveyden asiantuntija. Hän on perehtynyt vuodenaikaisvaihtelun, valon ja unen terveysvaikutuksiin. Hänen tutkimustyönsä valottaa elimistön sisäisen kellon ja sen toimintaan vaikuttavien keinojen merkitystä terveydelle ja mielialalle. Partonen on asiantuntijatyössään painottanut myös itsemurhien ehkäisyn jatkuvaa kehittämistä.
Tutkimusprofessori Timo Partonen on syntynyt vuonna 1965 ja väitteli Helsingin yliopistossa lääketieteen tohtoriksi vuonna 1996 kaamosmasennuksesta. Partonen on työskennellyt psykiatrian erikoislääkärinä ja opettajana Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa sekä ylilääkärinä ja akatemiatutkijana Kansanterveyslaitoksella. Vuonna 2012 Suomen Akatemia valitsi rahoittamistaan terveystieteen hankkeista Partosen tutkimuksen yhdeksi kymmenestä suomalaisen tutkimuksen vaikuttavuuden huipuista. Hän on ohjannut 18 väitöskirjatyötä.
Tällä hetkellä Partonen toimii muun muassa World Psychiatric Association -yhdistyksen Psykiatria ja uni-valvetilan häiriöt -jaoksessa, Annals of Medicine - sekä Psychiatria Fennica -tiedelehtien päätoimittajana. British Medical Association palkitsi hänen kaamosmasennuksesta kertovan, Oxford University Press -kustantamon julkaiseman kirjansa parhaana mielenterveyden alan teoksena vuonna 2002. Partonen on tullut myös suurelle yleisölle tutuksi unihäiriöiden asiantuntijana niin sähköisessä kuin painetussakin mediassa. Lisäksi hän on tuottelias tietokirjailija tuoreimpina kirjoina Valosta aikaa - sisäinen aika ja terveys (2012) ja Lisää unta - kiireen lyhyt historia (2014).
Palkintoa ehdottavat toteavat, että Timo Partonen on erinomainen malli ja esimerkki kaikille tutkijoiden kouluttajille. Hänen poikkitieteellinen tutkimusotteensa yhdistettynä laaja-alaiseen osaamiseen tekee hänestä huikean tutkijoiden kouluttajan. Tätäkin tärkeämpänä ehdottajat pitävät kuitenkin hänen aitoa läsnäoloaan ja innostustaan arjen työssä. Partosen tuki ei ole myöskään jäänyt tohtoritutkinnon ohjaamiseen vaan hän on toiminut mentorina entisille opiskelijoilleen myös tutkijanuran myöhemmissä vaiheissa.