2020 professori Jaro Karppinen

Maud Kuistilan muistosäätiön hallitus myönsi vuoden 2020 Maud Kuistilan palkinnon Oulun yliopiston fysiatrian professori Jaro Karppiselle. Palkinto luovutettiin Lääkäri 2020 tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 9.1.2020.

Professori Jaro Karppinen (oik.) ottaa vastaan Maud Kuistilan palkinnon säätiön puheenjohtajalta Markku Tiusaselta ja varapuheenjohtajalta Kaj Kuistilalta (edessä vas). Taustalla mukana tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, professori Heikki Joensuu sekä onnittelukukkien kanssa säätiön hallituksen sihteeri Berndt Lindroos.

Säätiölle tehdyn ehdotuksen mukaan Jaro Karppinen on laajalti verkostoinut tutkija, joka on tehnyt elämäntyönsä edistäen kansainvälisesti tasokasta alaselkäkivun tutkimusta. Verkostojensa avulla hän on pystynyt tarjoamaan oman apunsa lisäksi kansainvälistä maailman alansa kärkitutkijoiden apua nuorille tutkijoille jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Hän on auliisti auttanut ja tukenut kellonajasta ja paikasta välittämättä antaen laadukkaita, moniulotteisia parannuksia. Karppisen ohjaus on aina kannustavaa ja nuoren tutkijan itsenäistä toimimista ja ajattelua tukevaa. Nuorten ohjaamisessa välittyy myös vahva vaikuttamisen tavoite ja hän on kyennyt tarjoamaan nuorille tutkijoille tukea ja mahdollisuuksia myös näissä tehtävissä.

Professori Karppisen tutkimusspektri on tuki- ja liikuntaelinpuolella harvinaisen laaja käsittäen mm. genetiikkaa, radiologiaa, interventioita, yläraajan hermopinteiden epidemiologiaa, polven nivelrikon riskitekijöitä, monipaikkaista kipua, alaselkäkipua ja iskiasta. Lisäksi hän on tehnyt työelämän ja terveydenhuollon järjestelmien, kuten fysioterapeutin suoravastaanoton tutkimusta sekä systemaattisia katsauksia.

”Jaron suurin ominaisuus ohjaajana on uskomaton tehokkuus, nopeus ja taito kaikissa vasteissa tutkijaa ja hänen töitään kohtaan”.

”Jaron positiivisuus ja kannustavuus on omaa laatuaan”.

”Jaro vastaa aina ystävällisesti kaikkiin kysymyksiin, vaikka olisi kuuraketissa”.