2019 professori Markku Heikinheimo

Maud Kuistilan Muistosäätiön hallitus päätti myöntää vuoden 2019 Maud Kuistilan palkinnon Helsingin yliopiston lastentautiopin professori Markku Heikinheimolle. Palkinto annetaan vuosittain lääketieteen alan ansioituneelle tutkijoiden kouluttajalle. Palkinnon tarkoituksena on korostaa tutkijoiden kouluttajien merkitystä korkeatasoisen lääketieteellisen tutkimusperinteen säilyttämiselle ja edistämiselle Suomessa. Palkinnon suuruus on 20 000 €.

Professori Markku Heikinheimo.

Professori Heikinheimo on uransa aikana antanut merkittävän panoksen suomalaiseen tutkijoiden koulutukseen. Vuonna 2000 hänen aloitteestaan perustettiin Helsingin lastenklinikan Tutkijakoulutusohjelma, ja hän toimi sen johtajana 10 vuoden ajan. Professori Heikinheimo on toiminut myös Valtakunnallisen Kliinisen Tutkijakoulun johtajana, Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin koulutusvaliokunnan puheenjohtajana sekä sittemmin Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin hallituksen puheenjohtajana. Näissä tehtävissä hänen mottonsa ”Tämän päivän tutkimus on huomispäivän hoitoa” on osuva ja elämään jäänyt iskulause.

Professori Markku Heikinheimolle palkintoa ehdottaneet kuvaavat häntä ystävälliseksi, yhteisölliseksi ja niin ohjattavistaan kuin työtovereistaan aidosti välittäväksi kouluttajaksi, joka laittaa itsensä likoon ohjattavien puolesta. Hän on ohjannut 18 väitöskirjaa.

Maud Kuistilan palkinto luovutettiin Helsingissä Lääkäripäivillä keskiviikkona 9.1.2019.