2012 professori Teuvo Tammela

Maud Kuistilan Säätiön hallitus on myöntänyt vuoden 2012 Maud Kuistilan palkinnon Tampereen yliopiston kirurgian professorille Teuvo Tammelalle.

Professori Teuvo Tammela Tampereen yliopiston kirurgian professorina sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan kirurgian vastuualueen ylilääkärinä. Hän on ohjannut 22 väitöskirjaa ja julkaissut 366 alkuperäisjulkaisua erityisesti urologian erikoisalalta. Hän on laaja-alainen tutkija ja erikoistunut eturauhassyövän perustutkimukseen, epidemiologiaan ja kliiniseen hoitoon.

Professori Tammelaa kiitetään palkintoehdotuksessa innostavaksi ja kannustavaksi nuorten tutkijoiden ohjaajaksi. Hän on innostunut kulloinkin käsillä olevasta tutkimusaiheesta ja hänellä on kyky siirtää innostus myös ohjattavaan. Häntä on helppo lähestyä ja häneen on ollut helppo saada kontakti kun hänen ohjattavansa ovat tarvinneet vastauksia kysymyksiinsä.

Hänen antama innostus tutkimukseen on kantanut hedelmää myös ohjattaviensa tohtoritutkinnon jälkeen, ja monet hänen ohjattavansa ovatkin jatkaneet aktiivista tutkimustyötä ollessaan klinikassa. Tämä on erityisen tärkeää, sillä Suomessa ollaan oltu huolissaan nimenomaan kliinisen tutkimuksen tilasta. Professori Tammela on edistänyt nuorten tutkijoidensa uraa myös kun nämä ovat olleet perustamassa omia tutkimusryhmiään auttaen tutkimusrahoituksen järjestämisessä. Palkintoehdotuksessa kerrotaan professori Tammelan sanoneen, että hän kokee itsekin onnistuneensa kun hänen tutkijakoulutettavansa menestyvät.