2023 Hannele Yki-Järvinen

Vuoden 2022 Maud Kuistilan palkinto professori Hannele Yki-Järviselle.

Sisätautiopin professori Hannele Yki-Järviselle Helsingin yliopistosta on myönnetty 20 000 euron suuruinen Maud Kuistilan palkinto, joka jaetaan lääketieteen alan ansioituneelle kouluttajalle. Yki-Järvinen kuuluu maailman 1 000 parhaan tutkijan joukkoon ja on 1 000 parhaan tiedenaisen joukossa sijalla 179. Hän on uransa aikana ohjannut kymmeniä lääketieteen väitöskirjoja ja kouluttanut alalle uusia tieteentekijöitä.

– Lääketieteen kehityksen kannalta on aivan oleellista kouluttaa lääkäreitä, jotka ovat potilastyön lisäksi kiinnostuneita kehittämään omaa alaansa tutkimuksen kautta, insuliiniresistenssiin ja rasvamaksaan liittyvästä tutkimustyöstään tunnettu professori Hannele Yki-Järvinen sanoo.

Yki-Järvisen mukaan tämä tehtävä on haasteellinen, kun ottaa huomioon potilastyön vaativuuden, päivystykset ja vuokralääkärityön rahalliset houkutukset.

– Tutkimustyöhön täytyy rakastua, jotta suhde siihen voi kestää kuin todellinen rakkaus myötä- ja vastoinkäymisissä. Ohjaajan tehtävä on mahdollistaa tämän suhteen synty tunnistamalla oikealla tavalla tutkimustyöhön motivoituneet, luomalla mahdollisuuksia ja kysymällä ennemmin kuin vastaamalla, palkinnon saaja kuvailee.

Väitöstutkijoilta vuolaasti kiitosta

Maud Kuistilan muistosäätiön hallitus valitsee palkittavan henkilön tutkijakoulutettavien tekemien kymmenien ehdotusten joukosta. Yki-Järvistä palkinnon saajaksi ehdottaneet nostavat esiin professorinsa tieteellisten ansioiden lisäksi hänen poikkeuksellisen kykynsä motivoida ja innostaa nuoria tutkijoita.

– Yki-Järvisen opetustapaa kuvaillaan kannustavaksi ja hyvällä tavalla kriittiseksi. Hän ohjaa oppilaitaan itsenäiseen ajatteluun ja antaa heille aikaa ja tilaa löytää ratkaisuja. Hän haluaa mahdollistaa oivalluksia, jotka ruokkivat onnistumisen tunnetta ja motivoivat jatkamaan tutkimustyötä, kertoo säätiön tieteellisen toimikunnan puheenjohtaja, professori Heikki Joensuu.